Naslovna Projekti

Predstavljamo Vam Projekat direktne edukacije poljoprivrednih proizvođača i nosilaca ruralnog razvoja - Unapređenje malih poljoprivrednih gazdinstava, Integralna i organska proizvodnja, čiju realizaciju je odobrilo i finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. U okviru projekta posebno su obrađene tri teme:
Organska proizvodnja bilja
Organska proizvodnja stoke
BIO škola

Projekat realizuje Agrozavod AD Subotica u saradnji sa Udruženjem TERRA'S iz Subotice.

Jedan od najvećih zagađivača životne sredine je industrijski način proizvodnje u poljoprivredi. Iz ovoga se samo po sebi nameće pitanje: Šta učiniti da to promenimo? Mi, AD "Agrozavod" Subotica, i odabrani farmeri ćemo preko ovog projekta pokušati da zajedno učinimo sve da spasemo makar jedan delić prirode i neba nad nama i pokažemo primerom kako se treba odnositi prema prirodi koja nas okružuje, nevele su dipl.inž. Branislava Pantelić i dipl. inž. Olga Vidaković, obrazlažući projekat "Programi direktne edukacije poljoprivrednih proizvođača i nosilaca ruralnog razvoja" koji se realizuje u saradnji sa Udruženjem TERRA'S od maja do novembra 2008. godine, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Poljoprivredu, kao celinu, moramo posmatrati ne samo kao proizvođača sirovina za industriju, nego i kao proizvođača hrane za čula i dušu. Znamo kako je zastrašujuće naći se usred nepreglednih žitnica, bez ijednog bagrema ili voćke koje će štititi od vetra i od sunca, a kako je lepo kada se nađete usred šume cveća, biljaka, kraj sopstvenog jezerceta za koje uvek ima mesta na svakom imanju. Strašno je posmatrati patnju životinja u prenaseljenim, zagušljivim objektima koji donose frustraciju, bolest i stalni pad proizvodnje, posebno izdvaja dipl.inž. Branislava Pantelić.

Sve je više građana pa i ljudi sa sela koji imaju potrebu da se isključe iz sivila svakodnevice i da dozvole sebi i svojoj deci užitak da legnu na livadu, piju vodu direktno iz jezera ili potoka. Da uberu povrće ili voće bez bojazni od hemikalija, da se poigraju sa životinjama koje su dobroćudne jer ne znaju za sputanost i zlostavljanje.

Kako je rekla, dipl. inž. Branislava Pantelić, obilazeći uzorne farmere sa terena koji pokriva "Agrozavod", postavljali su sve više pitanja o načinu proizvodnje i koji su to principi koji će usaglasiti biološke, etičke, etološke i ekonomske aspekte poljoprivredne proizvodnje. Sve više se nametao odgovor: organska poljoprivreda. Uzorni farmeri, ponajviše proizvođači mleka, su izrazili želju da proizvode na način koji će očuvati i zdravlje i prirodu i ostaviti nešto budućim naraštajima.
Cilj projekta je da se obuče zainteresovani poljoprivrednici sa područja Subotice za proizvodnju po organskim principima, pošto ovaj način proizvodnje budućim pokolenjima, pruža sigurnost opstanka i dobrog zdravlja.

Od projektnih aktivnosti najvažnija je obuka. Nakon prvog "opšteg" seminara, uslediće specijalistički i praktična obuka na Bio-frami "Mamužić" u Ljutovu. Štampaće se priručnik "Osnovi organske poljoprivredne proizvodnje" koji će biti uručeni svim polaznicima, ali i kasnije zainteresovanim farmerima.

Očekivani rezultat projekta je edukovana grupa od najmanje 25 farmera, koji će završavanjem obuke, odnosno bio-škole biti osposobljeni da se bave organskom proizvodnjom. Instaliraće se Interenet strana na kojoj će se farmeri, ali i celokupna javnost, moći informisati o proizvodnji na ovim principima, biće dostupne informacije o onima koji su prešli na organski vid rada i koje su ponude sa njihovih farmi (bio-korpa, "uberi i nosi").