ŠTAMPAN PRIRUČNIK "OSNOVI ORGANSKE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE"
27. oktobar 2008. godine

Priručnik "Osnovi organske poljoprivredne proizvodnje" je izdat od strane "AGROZAVOD" AD Subotica u saradnji sa stručnjacima Udruženja TERRA'S u okviru projekta "Programi direktne edukacije poljoprivrednih proizvođača i nosilaca ruralnog razvoja" koji finansira i podržava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Priručnik je dostupan polaznicima bio-škole koja je realizovana kroz ovaj projekat, ali i svim zainteresovanim poljoprivrednicima koji se u budućnosti opredele za organsku proizvodnju.

Grupa autora: dipl. inž. Branislava Pantelić, dipl. inž. Olga Vidaković, dipl. inž. Nenad Novaković i dr Tereza Horvat Skenderović, su u uvodu priručnika istakli i sledeće:
Prema definiciji FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu pri UN) i WHO (Svetske zdravstvene organizacije), organska poljopriveda predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom koji promoviše ozdravljenje ekosistema uključujući biodiverzitet, biološke cikluse i naglašava korišćenje metoda koje u najvećoj meri isključuju upotrebu inputa van farme.

Osnovni cilj organske poljoprivrede je proizvodnja hrane visokog kvaliteta (visoke nutritivne vrednosti) i razvoj održive poljoprivrede uz očuvanje ekosistema. Podrazumeva se maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije, održavanje genetske raznovrsnosti agro i ekosistema i zaštite životne sredine, smanjenje svih oblika zagađivanja koji mogu da budu posledica poljoprivredne proizvodnje kako bi se stvorili uslovi za zadovoljenje osnovnih životnih potreba poljoprivrednih proizvođača, sticanje odgovarajuće dobiti i zadovoljenja sopstvenim radom.

Udruženje TERRA'S iz Subotice je, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, AGROZAVODOM Subotica i drugim relevantnih ustanovama iz ove oblasti, tokom višegodišnjih istraživanja i traganja uspostavilo model proizvodnje hrane na ekološkim principima. Model je autentičan za agroekološke uslove Subotičko-horgoške peščare, međutim, saznanje i iskustva sa kojima raspolaže TERRA'S, omogućavaju da se ovaj model uspešno primenjuje i u drugim regionima naše zemlje.

Uspostavljanje modela organske poljoprivrede nije ni malo lako i jednostavno, ono iziskuje puno rada, pažnje i predanosti poslu. Istovremeno treba znati da ne postoji univerzalni recept za instaliranje organske poljoprivrede, jer se ona uvek uvodi i razvija u datim agroekološkim uslovima područja.

Ovaj priručnik predstavlja svojevrstan vodič ne samo za poljoprivrednike koji su zainteresovani za ovu oblast, već svima koji vode računa o svom zdravlju i životnom okruženju. Želja autora je i da, posebno farmere, podsete da su životinje živa bića, a ne mašine za proizvodnju hrane. Poljoprivrednici moraju biti ponosni što se bave poljoprivredom, i krunom svega - stočarstvom. Zajednički zadatak je da budućim naraštajima ostavimo najveće blago - dobro zdravlje. Kada imate zdravlje, imate sve. Zato cenite sebe i bićete cenjeni. Istrajte u svojoj nameri da sačuvate prirodu, svoje okruženje, živeći i radeći u skladu sa njom.

Uvođenjem i širenjem organske poljoprivrede učinimo zajednički iskorak ka kvalitetnijem životu.