Priručnik je dostupan polaznicima bio-škole
koja je realizovana kroz ovaj projekat, ali i svim zainteresovanim
poljoprivrednicima koji se u budućnosti opredele za organsku
proizvodnju.
Grupa autora: dipl. inž. Branislava Pantelić,
dipl. inž. Olga Vidaković, dipl. inž. Nenad Novaković i dr
Tereza Horvat Skenderović, su u uvodu priručnika istakli i
sledeće:
Prema definiciji FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu
pri UN) i WHO (Svetske zdravstvene organizacije), organska
poljopriveda predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom koji
promoviše ozdravljenje ekosistema uključujući biodiverzitet,
biološke cikluse i naglašava korišćenje metoda koje u najvećoj
meri isključuju upotrebu inputa van farme.
Osnovni cilj organske poljoprivrede je proizvodnja
hrane visokog kvaliteta (visoke nutritivne vrednosti) i razvoj
održive poljoprivrede uz očuvanje ekosistema. Podrazumeva
se maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije, održavanje
genetske raznovrsnosti agro i ekosistema i zaštite životne
sredine, smanjenje svih oblika zagađivanja koji mogu da budu
posledica poljoprivredne proizvodnje kako bi se stvorili uslovi
za zadovoljenje osnovnih životnih potreba poljoprivrednih
proizvođača, sticanje odgovarajuće dobiti i zadovoljenja sopstvenim
radom.
Udruženje TERRA'S iz Subotice je, u saradnji
sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, AGROZAVODOM Subotica
i drugim relevantnih ustanovama iz ove oblasti, tokom višegodišnjih
istraživanja i traganja uspostavilo model proizvodnje hrane
na ekološkim principima. Model je autentičan za agroekološke
uslove Subotičko-horgoške peščare, međutim, saznanje i iskustva
sa kojima raspolaže TERRA'S, omogućavaju da se ovaj model
uspešno primenjuje i u drugim regionima naše zemlje.
Uspostavljanje modela organske poljoprivrede
nije ni malo lako i jednostavno, ono iziskuje puno rada, pažnje
i predanosti poslu. Istovremeno treba znati da ne postoji
univerzalni recept za instaliranje organske poljoprivrede,
jer se ona uvek uvodi i razvija u datim agroekološkim uslovima
područja.
Ovaj priručnik predstavlja svojevrstan vodič
ne samo za poljoprivrednike koji su zainteresovani za ovu
oblast, već svima koji vode računa o svom zdravlju i životnom
okruženju. Želja autora je i da, posebno farmere, podsete
da su životinje živa bića, a ne mašine za proizvodnju hrane.
Poljoprivrednici moraju biti ponosni što se bave poljoprivredom,
i krunom svega - stočarstvom. Zajednički zadatak je da budućim
naraštajima ostavimo najveće blago - dobro zdravlje. Kada
imate zdravlje, imate sve. Zato cenite sebe i bićete cenjeni.
Istrajte u svojoj nameri da sačuvate prirodu, svoje okruženje,
živeći i radeći u skladu sa njom.
Uvođenjem i širenjem organske poljoprivrede
učinimo zajednički iskorak ka kvalitetnijem životu.
|